Πτυχίο Αγγλικών χωρίς Έκθεση και Προφορικά; Ξέχνα το ΑΣΕΠ!
Κυκλοφορούν διαφημίσεις που υπόσχονται την απόκτηση του πτυχίου αγγλικών Lower (Β2) ή proficiency στην αγγλική γλώσσα, χωρίς να χρειάζεται να εξεταστείς σε προφορικά ή να γράψεις έκθεση.
Με τη διαφήμιση να είναι στα ελληνικά, η προσφορά απευθύνεται ξεκάθαρα σε Έλληνες που επιθυμούν να αποκτήσουν πιστοποίηση στην Καλή ή Άριστη Γνώση Αγγλικών για χρήση σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ή άλλους επαγγελματικούς σκοπούς.
Το μήνυμα ακούγεται δελεαστικό, σαν μια “εύκολη λύση” για να αποφύγεις τον κόπο της πλήρους εξέτασης. Ακούγεται επίσης σαν ένα “παραθυράκι” που ίσως γνωρίζουν μόνο λίγοι.
Ωστόσο, αυτή η διαφήμιση είναι παραπλανητική. Ο λόγος της παραπλάνησης βρίσκεται στο ΦΕΚ 1575/17-03-2023, το οποίο αναφέρει σαφώς ότι από 1η Ιουλίου 2024 και μετά, για να αναγνωρίζεται ένα αναγνωρισμένο πτυχίο αγγλικών από το ελληνικό κράτος και το ΑΣΕΠ, πρέπει να περιλαμβάνει εξέταση και στις τέσσερις δεξιότητες: Κατανόηση Γραπτού Λόγου (Reading), Κατανόηση Προφορικού Λόγου (Listening), Παραγωγή Προφορικού Λόγου (Speaking) και Παραγωγή Γραπτού Λόγου (Writing).
Πτυχίο αγγλικών χωρίς προφορικά και έκθεση, δεν υπάρχει;
Σωστά! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα πιστοποιητικά proficiency. Δεν αναγνωρίζονται, αν δεν πληρούν τις τέσσερις δεξιότητες.
Αυτή η αλλαγή γίνεται για να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR), το οποίο ορίζει ότι για να αποδειχθεί “καλή γνώση” μιας ξένης γλώσσας, όπως τα αγγλικά, πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση και στις τέσσερις δεξιότητες.
Το CEFR αποτελεί το πανευρωπαϊκό πλαίσιο που χρησιμοποιείται για να πιστοποιεί την επάρκεια στις ξένες γλώσσες και η Ελλάδα ακολουθεί πιστά αυτές τις προδιαγραφές.
Με απλά λόγια, το πτυχίο αγγλικών, Lower ή proficiency χωρίς προφορικά και γραπτή έκθεση δεν θα αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος ως πιστοποιητικό καλής γνώσης αγγλικών, και συνεπώς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
Η ύπαρξη διαφημίσεων που υπόσχονται πτυχία Lower χωρίς πλήρη εξέταση στις 4 δεξιότητες είναι παραπλανητική και μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος δρόμο. Μην πέσεις στην παγίδα της εύκολης λύσης.
Ακόμα κι αν φαίνεται ότι έτσι γλιτώνεις κόπο, στην πραγματικότητα δεν κερδίζεις τίποτα, καθώς το πιστοποιητικό αυτό δεν θα έχει καμία αξία για τις ανάγκες του ΑΣΕΠ ή άλλων δημόσιων οργανισμών.
Ο νόμος είναι σαφής: για να αναγνωρίζεται το Lower από το ελληνικό κράτος και το ΑΣΕΠ, πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις δεξιότητες – Reading, Listening, Speaking και Writing.
Άρα, αν ετοιμάζεσαι να αποκτήσεις πτυχίο αγγλικών επιπέδου Β2 C2, βεβαιώσου ότι η πιστοποίησή σου συμμορφώνεται με τους νέους κανονισμούς. Πάρε τη λίστα με τα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ από το ΑΣΕΠ πιστοποιητικά ΕΔΩ.
Πτυχίο αγγλικών χωρίς έκθεση και προφορικά; Δεν υπάρχει. Διάλεξε τον κατάλληλο για σένα εξεταστικό φορέα και μην πιστεύεις τους επιτήδειους. Προσοχή στην Παραπλανητική Διαφήμιση για proficiency ενηλίκων.
Λάθη στην επιλογή πτυχίου αγγλικών
Το πιο συχνό λάθος είναι να επιλέξεις “εύκολο” πτυχίο που δεν περιλαμβάνει έκθεση και προφορικά. Ένα άλλο είναι να μην ελέγχεις αν βρίσκεται στη λίστα ΑΣΕΠ. Αποτέλεσμα; Το πτυχίο δεν μετράει και χάνεις χρόνο και χρήμα. Πριν γραφτείς σε εξετάσεις, δες προσεκτικά τις απαιτήσεις του ΦΕΚ και του CEFR ΕΔΩ.